Працюємо по всій території України

Чому просідає нерухомість? Чи можливо цьому протистояти?

06.07.2022
Нерівномірна осадка як одна з причин пошкодження будівель і споруд

Часто тріщини з'являються в стінах через проблеми, пов'язані з осіданням ґрунту. Факторів, що впливають на цей процес, безліч і вони можуть існувати як окремо, так і в сукупності.

Садибні глинисті ґрунти

Втрата вологи у глинистих грунтах призводить до зменшення їх обсягу - «саджання». У міру саджання ґрунту втрачається опора для фундаментів, що призводить до нерівномірного осідання будівлі.

Втрата вологи може бути викликана випаром під час теплих посушливих періодів або витяганням корінням дерев та рослинністю.

Скорочення обсягу може бути постійним або тимчасовим, наприклад, сезонним. Однак можливе й відновлення до обсягу, що перевищує той, який був на момент будівництва та може призвести до несподіваного «підйому» конструкцій.

Вимивання

Грунт під фундаментом може бути вимитий ґрунтовими водами, що призведе до нестабільності основи. Сипучі грунти в цьому плані найбільш вразливі.

Поширені причини: зламані водостоки, водопровідні труби, розташовані занадто близько до будівлі та недостатній дренаж для ґрунтових вод, що стікають з похилих ділянок або піднімаються в період водопілля.

Неглибокі (слабко заглиблені) фундаменти

Неглибокі фундаменти в прибудовах більшою мірою схильні до впливу сезонних коливань вологості, ніж фундаменти основної будівлі, що викликає нерівномірний рух.

Усадка основи

Ущільнення ґрунту під додатковою вагою від нової або реконструйованої конструкції може тривати кілька років.

Різні ґрунтові основи призводять до різних швидкостей осідання, що призводить до різного зміщення у вузлах конструкцій.

Концентроване навантаження

Внесені зміни до вузлів будівлі, наприклад, при переплануванні, можуть змінити розподіл навантаження, що призведе до концентрації напруги та перевищить розраховану несучу здатність фундаменту. Але ці ж проблеми можуть виникнути також при штучній зміні навантаження всередині будівлі, наприклад, при розміщенні важкого обладнання або басейну.

У той час як спіральна арматура використовується для ремонту, стабілізації та зміцнення стін, варто усунути причину проблеми (тобто осідання) для запобігання повторної появи тріщин. У поєднанні з лінійкою тяг технологія Stati-Cal забезпечує комплексне рішення для стабілізації конструкції як над землею, так і під нею за допомогою економічної системи мікро-паль.

197

Статті, що набирають популярність

Меню
Форма запиту на консультацію з технології
Stati-Cal
Надсилайте нам ваші питання і ми відповімо протягом робочого дня

*
*