Працюємо по всій території України

Топ самовиправдань при небажанні розібратися з пошкодженнями в будівлі

27.05.2022
Чим найчастіше ми виправдовуємо свою бездіяльність?

Самовиправдання для прийняття рішення:

1. Саме пройде

Пошкодження несучих конструкцій через нерівномірне осідання не проходять самі по собі. Подібні пошкодження, на кшталт переходу у новий стан без можливості відновлення, оскільки конструкція вже так чи інакше перестає бути цілісною. Відбувається якісний перерозподіл навантажень у вузлах будівлі, а основа до такого перерозподілу ще не готова, так як адаптація вже сталася і система стає не статичною, а динамічною. Тобто в будь-якому випадку буде мати місце розвиток в часі.

Це спокушає ігнорувати тріщини на фундаменті або стінах, адже вони можуть з'являтися повільно, не привертаючи до себе уваги. З кожним наступним сезоном (при перепадах температур або вологості, зміни рівня ґрунтових вод) проблема набуває масштабності та відповідно зростає вартість ремонту. Правда в тому, що ви заплатите за відновлення суттєвою знижкою при продажі, або грошима при капітальному ремонті.

2. Вже осіло, на мій вік вистачить

Це питання швидше віри, ніж реальності. Просадка основи не обов'язково відбувається лінійно (частіше навпаки), тобто передбачити її перебіг в часі неможливо. Сказати, що нічого не станеться через X місяців або років неможливо. Це схоже на накопичення снігу перед лавиною – що стане спусковим механізмом для сходу - лише питання випадку.

Згадайте свій будинок, коли він був новим. Уявіть, що все працює саме так, як було задумано. Першому власнику - можливо, це були навіть ви - не потрібно було турбуватися про те, що його велика (а можливо найбільша) інвестиція знецінилася через «якісь» тріщини в фундаменті. Він не думав постійно, гадаючи, чи прогнеться підлога або стіна. Це вагомі причини для виправлення проблеми з основою або фундаментом саме зараз, а не через проміжок часу.

3. Я не розумію, що відбувається

Тут скоріше відсутність бажання спробувати хоч трохи розібратися в питанні, хоча б на зрозумілому рівні або побоювання дізнатися правду. В ілюзіях, безумовно, жити приємніше, але ілюзії завжди розвіюються і тут вже питання, чи підготовлені Ви до цього. З ілюзіями працювати неможливо, а ось з прийняттям правди починається шлях до рішення. Якщо у Вас є середня освіта або багаторічний життєвий досвід, Ви вже здатні зрозуміти, що відбувається з чимось, що не може спиратися на поверхню. Цей предмет або його відколена частина буде прагнути рухатися далі вниз.

4. Мене обдурять

У динамічному світі попиту та пропозиції, як і в будь-якій природній системі не буває вакууму. На будь-яку навіть вигадану проблему існують (в тому числі і вигадані) рішення. Якщо Ви не професіонал, то звичайно, Вам важко визначитися з критеріями вибору відповідного вам рішення. Важко дати однозначну рекомендацію, адже будь-яке рішення перевіряється часом, а без досвіду зробити правильний вибір «тут і зараз» - завжди ризик. Тому тут не питання: «мене обдурять», а питання «що я можу зробити, щоб мінімізувати ризик, що мене обдурять». У такому трактуванні вже легше прийти до вирішення проблем. Тут навіть банальний пошук у гуглі дасть Вам безліч повчальних лайфхаків як прийняти найбільш раціональне рішення.

5.Зроблю сам або найму знайомого виконроба для замазання тріщин

Ви можете відчувати спокусу «полагодити» тріщини чи інші дефекти несучих конструкцій своїми руками: користуватися епоксидною смолою, фарбою або цементом ... Однак, такий «підхід» тільки «накопичить сніг для лавини».

У таких ситуаціях мова майже завжди йде про рішення «наслідків», а не «причини». А в такому разі це втеча від проблеми, а не рішення по суті. Це означає, що проблема буде до вас приходити регулярно в різних, але схожих проявах: тріщини, крен, руйнування конструкцій.

Якщо Ви дійсно хочете вирішити проблеми дефектів, Вам варто звернутися до професійної команди фахівців. Зрештою це ваша «фортеця», яка Вас оберігає або актив, який приносить Вам гроші. Чи вартий цей факт Вашої уваги та участі?

191

Статті, що набирають популярність

Меню
Форма запиту на консультацію з технології
Stati-Cal
Надсилайте нам ваші питання і ми відповімо протягом робочого дня

*
*