Працюємо по всій території України

Чому я бачу тріщини в моїх стінах?

17.08.2022
Чому я бачу тріщини в моїх стінах?

Домовласники в Україні стикаються з досить поширеною проблемою: тріщинами на стінах будинків. Безумовно неприємно та навіть стресово виявляти нову тріщину в стіні. Вам, напевно, цікаво, що це означає, наскільки це серйозно, чи потрібен вам ремонт і що саме потрібно ремонтувати: перегородки, перемички, стіни, фундамент покрівлі?

Повірте, нам знайоме це почуття. У Stati-Cal ми допомагаємо домовласникам по всій країні з'ясувати причини, що викликають тріщини та виконуємо необхідні ремонтні роботи, щоб ви могли знову насолоджуватися будинком. Ми склали список найбільш поширених причин появи тріщин на стінах, що допоможе вам дізнатися, що саме відбувається з вашим будинком та чи потребує він професійної допомоги.

1. Природне осідання з плином часу

У міру старіння будинку домовласники можуть очікувати незначного осідання несучих конструкцій. Коли це відбувається, ви можете помітити тонкі тріщини на дверях, вікнах та стінах вашої оселі…

Чому це відбувається:

Якщо пояснювати у двох словах, то це явище відбувається через рух конструкцій. Грунт під вашим фундаментом має тенденцію злегка зміщуватися при зміні зовнішніх умов. Ці незначні рухи не є небезпечними в близькій перспективі, але вони можуть призвести до невеликих тріщин у вразливих місцях ваших стін, де були вставлені двері та вікна.

Що робити:

Тонкі тріщини всього в декількох місцях над дверима та вікнами можна стабілізувати та пофарбувати для відновлення естетики вашого будинку. Але якщо ви помітили багато тріщин, які викликають особисто у вас побоювання, зверніться за порадою у компанію, яка займається ремонтом несучих конструкцій.

2. Нове будівництво

Якщо ваш будинок був побудований протягом останніх кількох років, цілком ймовірно, що ви можете помітити появу невеликих тріщин на стінах.

Чому це відбувається:

Через свою свіжість нові будівельні матеріали зазвичай містять велику кількість вологи. Коли вони висихають, виникає тенденція на усадку. Цей невеликий рух може викликати невеликі тріщини у стінах будинку в місцях з'єднання або примикання.

Що робити:

Ці дрібні тріщини, швидше за все, не становлять загрози. Але розумним рішенням буде встановити пару маяків на важливих вузлах будівлі та спостерігати за нею з регулярною фіксацією показань, поки вашому будинку не виповниться принаймні рік. Очікування дає конструкціям час повністю висохнути для припинення їх незначного осідання.

3. Будинок стоїть порожнім

Чи часто ваш будинок стоїть порожній? Можливо, ви власник заміського будинку, орендованої нерухомісті або нової будівлі, яка деякий час була на ринку, перш ніж ви її придбали? Якщо це так, ви можете побачити тріщини, що з'являються на стінах та стелі.

Чому це відбувається:

Регулярний та надійний внутрішній клімат-контроль (підтримка постійного рівня температури та вологості) робить для вашого будинку більше, ніж просто забезпечення комфорту. Він також підтримує внутрішню обробку у належному робочому стані. Коли будинок залишається порожнім, відсутність клімат-контролю може призвести до появи тріщин у внутрішній обробці.

Що робити:

Якщо проблема косметична, з цими тріщинами зазвичай можна впоратися, заклеївши оздоблювальні шви або перефарбувавши їх. Але якщо будинок стоїть порожній протягом дуже довгого часу, розумною ідеєю буде ретельний огляд зверху донизу, включаючи професійну перевірку фундаменту.

4. Протікання в трубах, на покрівлі або підтоплення

Якщо тріщини у ваших стінах змінюють колір, наприклад, з'являються коричневі або жовті плями, проблема може бути зумовлена пошкодженням вашого будинку вологою.

Чому це відбувається:

Протікаючі вікна та покрівля можуть призвести до потрапляння вологи в стінах вашого будинку. Це призводить до намокання, розм'якшення та руйнування матеріалу стіни, та до розтріскування. При підтопленні ситуація така ж, тільки масштаб більше.

Що робити:

Перш ніж робити що-небудь ще, знайдіть джерело витоку та усуньте його. Як тільки ремонт буде завершено зі зменшенням ймовірності подальшого пошкодження вологою, ви можете замінити оздоблювальний матеріал.

5. Пошкодження фундаменту

На жаль, тріщини у ваших стінах та стелях також можуть бути результатом пошкодження вашого фундаменту. Якщо ви бачите великі тріщини шириною більше 5 мм, безумовно, настав час перевірити ваш будинок.

Чому це відбувається:

Існує цілий ряд причин для проблем з фундаментом, включаючи глинисту основу, неякісне будівництво (без дотримання технологій зведення), пошкодження фундаменту водою або банальна нерівномірна осадка.

Що робити:

Для збереження конструктивної цілісності та цінності вашого будинку, питання фундаменту повинні вирішуватися професіоналами. Проведіть огляд та обстеження фундаменту, та доручити необхідні ремонтні роботи якомога швидше для запобігання загострення ситуації.

203

Статті, що набирають популярність

Меню
Форма запиту на консультацію з технології
Stati-Cal
Надсилайте нам ваші питання і ми відповімо протягом робочого дня

*
*