Працюємо по всій території України

Види та серйозність тріщин. Експрес-класифікація.

10.03.2020
Типологія тріщин по їх розташуванню і орієнтації

Невже тріщини в стінах - це проблеми з фундаментом?

Тріщини в стінах і стелях житлових будинків можуть бути джерелом занепокоєння для домовласників, так як тріщини можуть вказувати на серйозні конструктивні проблеми, наражаючи домовласників на небезпеку.

Люди часто запитують: " Як пов’язані тріщини в стінах з проблемами фундаменту?" Іноді тріщини, які спостерігаються в стінах будівель, можуть бути викликані природним рухом фундаменту. Отже, при яких тріщинах вам варто хвилюватися?

Що викликає появу тріщин в стінах та стелях?

По-перше, зрозумійте, що тріщини в стелях - це досить поширене явище, яке стосується як старих, так і нових будівель. Деякі з них можуть бути звичайними тріщинами, що виникають через кілька років після першого зведення споруди. Наприклад, невелику тріщину у стіні під вікном можна легко залатати шматочком тинькування та фарби, якщо вона не має тенденції до збільшення. Однак виражені тріщини та пошкодження, що збільшуються в розмірах на стінах та стелях, можуть свідчити про проблеми у фундаменті. Це вимагає професійної уваги фахівців.

Види тріщин в стінах

Деякі поширені типи тріщин у стінах є вертикальними, горизонтальними та діагональними. Вони можуть виникати у точках будівлі, що несуть основну частину його ваги. Отже, що ж нормально, а що ні?

Тріщини у стінах можуть виникати через напруження при початковій посадці. Це тонкі тріщини у зовнішніх стінах, які часто називають "волосяними тріщинами". Нижче наведені деякі загальні типи тріщин, за якими слід стежити:

Вертикальні тріщини в стінах

Це тріщини, які проходять вертикально по швах перегородки. Такі пошкодження по кутах та навколо дверного косяка є явними ознаками просадки та зазвичай з'являються через кілька місяців після зведення будівлі. Тріщини у перегородках, що не мають розвитку не представляють серйозних проблем та можуть бути усунені за допомогою простого посилення у вигляді армування системою Stati-Cal. Однак ви можете відстежувати прогрес тріщин та повідомляти про будь-які проблеми нашим фахівцям чи іншій організації яка надає послугу моніторингу конструкцій будівлі.

Горизонтальні та діагональні тріщини в стінах

Ці пошкодження проходять горизонтально під гострими кутами або під кутом 45 градусів по стіні. На відміну від вертикальних тріщин, вони є серйозною ознакою наявності проблеми навіть якщо не мають тенденції до збільшення під час вашого спостереження. Ці пошкодження однозначно вказують на наявні проблеми в фундаменті, такі як осідання або руйнування тіла основи. Помітивши ці типи тріщин у вашому будинку, краще якомога швидше проконсультуватися з професіоналом.

Тріщини на стелі

Тріщини на стелі можуть бути незначними або навпаки вказувати на проблеми з фундаментом в залежності від віку, розміру та розташування тріщин. Невеликі тріщини на дверях, вікнах або у місцях стіни примикання до стелі часто з'являються протягом перших 1-2 років і можуть бути усунені простим посиленням спіральною арматурою або анкеруванням Stati-Cal. Однак, для тріщин стелі, які складають понад 0,5 мм, ви повинні проконсультуватися з інженером-конструктором або інженером-геотехніком. Нижче наведемо деякі поширені види тріщин на стелі, на які варто звернути увагу:

Вертикальні тріщини в примиканнях

Вертикальні тріщини проходять по всій довжині стелі та вниз по стіні уздовж тієї ж лінії. Збіг вертикальних тріщин майже завжди є показником пошкодження конструкції. Це привід якомога швидше звернутися до фахівців.

Вигнуті тріщини в стелі

Тріщини, що виникають на стелях та викликають провисання у певних ділянках, є величезною проблемою. Це "звисання" зазвичай пов'язано з силою тяжіння, що діє на ослаблені балки, та може бути виявлено або уздовж ліній тріщин, або в одну сторону. Помітивши цей тип тріщин, негайно зверніться до інженера-будівельника або конструктора.

Тріщини типу "павутинка"

"Павутинні" тріщини - це невеликі пошкодження у стінах, підлогах та стелях, які беруть початок в центральній точці та радіально проходять по поверхні. Як і інші види тріщин, павутина може бути викликана первісною усадкою. У цьому випадку розмір та динаміка прогресування тріщин визначає серйозність проблеми. Якщо ви помітили тріщини шириною понад 0,5 мм, вам варто негайно перевірити їх та оцінити з фахівцем.

27

Статті, що набирають популярність

Меню
Форма запиту на консультацію з технології
Stati-Cal
Надсилайте нам ваші питання і ми відповімо протягом робочого дня

*
*