Працюємо по всій території України

Наближається зима. Чи готові ви до неї?

13.10.2022
Наближається зима. Чи готові ви до неї?

Напевно ви вже почали міняти свій гардероб з коротких рукавів та шортів на зручні светри та довгі штани, але наскільки готовий до зими ваш будинок? Чи готовий він до майбутніх морозів, снігу та ожеледі?

У несприятливих умовах у вашому будинку можуть виникнути витратні проблеми, а саме конструктивні пошкодження, яких можна було б уникнути. Підготовка вашої оселі до холодної та похмурої погоди не тільки усуває збиткам від негоди та зменшує ваші витрати за електроенергію, але дозволяє зберегти тепло та затишок всередині.

Скористайтеся нашим контрольним списком підготовки до зими, який дозволяє найкращим чином захистити будинок від зимової погоди в цьому році.

1. Перевірте систему опалення

Почнемо з найбільш очевидного, але в той же час важливого аспекту вашого будинку — системи опалення. Якщо ви підозрюєте, що ваша піч або нагрівач працює неправильно, обов'язково проведіть перевірку. Щоб зробити це самостійно, дотримуйтесь рекомендацій виробника при заміні фільтрів та інших витратних матеріалів. Видаліть бруд та сміття. Огляньте та очистіть вентиляційні отвори опалення по всьому будинку.

2. Утепліть систему кондиціонування повітря

Ваша система кондиціонування повітря інтенсивно працює у літню спеку, але все рівно важливо утеплити її. Використовуйте шланг для розпилення, для очищення лопатей вентилятора та конденсаційних змійовиків від бруду, та сміття. Видаліть все листя та накрийте пристрій на зиму дихаючим водонепроникним чохлом.

3. Перевірте трубопроводи всередині

Ваша сантехніка схильна до замерзання у холодну пору, і коли ці замерзлі труби лопаються, результатом можуть бути серйозні витратні проблеми, включаючи пошкодження конструкцій. Проведіть візуальний огляд всіх водопровідних труб у вашому домі щоб захистити своє майно. Якщо ви не в змозі зробити це самостійно, варто найняти професіонала для огляду та позбавити себе від витратного ремонту фундаменту у подальшому.

У вас є літній будинок (дача), де ви відпочиваєте з сім'єю місяць або більше? Якщо ви будете відсутні вдома в холодні зимові місяці, обов'язково вимкніть подачу води та осушіть водопровідну систему перед від'їздом.Так ймовірність прориву труби залишиться мінімальною під час вашої відсутності.

4. Перевірте трубопроводи та водовідведення зовні

Не забудьте також перевірити зовнішні комунікації. Ігнорування цих областей також може призвести до розриву труб та пошкодження конструкцій. Зовнішні крани та вентилі вашого будинку повинні бути закриті до настання низьких температур.

5. Перевірте або встановіть детектори чадного газу

Взимку ми, як правило, проводимо набагато більше часу всередині будівлі, а саме в цей час частіше трапляється отруєння чадним газом. Називається "тихим вбивцею", чадний газ не має кольору, запаху, смаку та не викликає роздратування, але це може викликати нудоту та потенційно призвести до втрати свідомості та смерті. Переконайтеся, що ваша сигналізація по чадному газу все ще працює, замініть у ній батарейки або перевірте електроживлення, щоб забезпечити безпеку вашого будинку та ваших близьких.

6. Огляньте камін, димохід та димову трубу

Дров'яний камін може стати центральним елементом гарного проведення часу та створення приємних спогадів, але він також може викликати задимлення та домашні пожежі, якщо за ним не доглядати. Перед використанням переконайтеся, що у димоході немає гнізд будь-яких птахів або тварин. Переконайтеся, що заслінка повністю відкрита, щоб дим та полум'я правильно піднімалися по димоходу. Не забудьте закрити заслінку, коли камін не використовується для запобігання витоку тепла з вашої оселі. В залежності від того, як часто використовується камін, вам може знадобитися професійна допомога.

7. Перевірте випускні отвори

Печі, бойлери, газові водонагрівачі, а також кухонні плити - всі ці пристрої використовують витяжні отвори для очищення повітря вашого будинку. Наприклад, значна засміченість вентиляційної труби печі перешкоджає її ефективному спалюванню та належному видаленню газів, що створює небезпеку для здоров'я. Перевірте вентиляційні отвори, щоб переконатися, що вони відкриті та не мають перешкод або засмічень.

8. Огляньте вікна

Видалення сіток від комах до настання зимових штормів не тільки зберігає їх, але і збільшує природне освітлення вашого будинку. Очистіть сита водою з милом та зберігайте їх плоскими без деформацій. Також зверніть увагу на пошкоджений або відсутній герметик навколо вікон. Додайте новий герметик там, де це необхідно. Правильно герметизоване вікно економить енергію та зберігає ваш будинок у безпеці та теплі.

9. Перевірте двері

Перевірте дверні рами та отвори. Якщо ви відчуваєте приплив прохолодного повітря, додайте зовні герметик там, де є пошкоджені отвори. Ущільнювач або прокладка навколо дверей вийшли з ладу, повинні бути замінені, включаючи нижню частину, щоб зберегти прохолодне зимове повітря зовні будівлі, де йому і належить бути. Додайте захист від протягу між нижньою частиною дверей та її порогом. Згорнутий рушник або невеликий килимок також можуть допомогти.

10. Огляньте покрівлю та горище

Перевірте, чи немає пошкодженої або відсутньої черепиці (або іншого покриття), та замініть її. Місця навколо камінних димоходів та інших вентиляційних отворів можуть бути джерелами протікання, та їх слід усувати до утворення льоду. Гарна ідея - найняти професійного покрівельника для виконання цієї роботи, оскільки вони мають належні інструменти та засоби безпеки. Очистіть жолоби та водостічні труби від листя та сміття, щоб запобігти витоку вологи та пошкодження від крижаних гребель.

Вирішіть проблеми з фундаментом з професійною турботою.

Доглядаючи за своїм будинком взимку, ви можете помітити тріщини на зовнішніх або внутрішніх стінах, вікна, які не відчиняються належним чином, криво підвішені двері або інші ознаки можливих проблем з фундаментом.

Не чекайте — отримаєте відповіді, які допоможуть вам доглядати за своїм будинком та підтримувати його у належному стані на століття.

У Stati-Cal ми пишаємося тим, що надаємо надійні та зрозумілі рекомендації по влаштуванню, експлуатації та ремонту будівель та споруд. Звертайтеся до нас за консультацією.

263

Статті, що набирають популярність

Меню
Форма запиту на консультацію з технології
Stati-Cal
Надсилайте нам ваші питання і ми відповімо протягом робочого дня

*
*