Працюємо по всій території України

Під час купівлі нового будинку: що ще потрібно перевірити крім кухні та двору

13.04.2023
Під час купівлі нового будинку: що ще потрібно перевірити крім кухні та двору

Купуючи новий будинок, більшість покупців житла звертають увагу на аспекти й особливості, які їх цікавлять, як-от велика кухня чи затишний задній дворик. Але є ще дещо, що розумні покупці додають у свій контрольний список, особливо коли шукають дім в Україні… Мова йде про фундамент, який має бути в доброму стані.

 

Міцний фундамент означає безпечний дім

Придбання будинку – велика інвестиція. Таким чином, важливо вибирати дім у доброму стані конструктивному стані, що збереже цінність будинку й безпеку його користувачів.

Ось чому так важливо оцінити конструкції будинку, коли ви думаєте про покупку. На щастя, існує багато видимих ознак наявності проблем, які можуть свідчити про те, що будинок потребує ремонту.

 

Ось 7 явищ, на які варто звернути увагу в будинку, перш ніж ви вирішите його придбати.

 

Ознаки проблем ззовні будинку

1. Зовнішні стіни

Конструктивні проблеми часто проявляються на зовнішніх стінах будинку.

Стежте за:

  • Тріщинами в розчині кладки
  • Тріщинами в цеглі (чи блоках)
  • Випуклими, вигнутими, похиленими стінами

Деякі тріщини незначні, тоді як інші є ознаками серйозних проблем із фундаментом. Що більше тріщин ви бачите, то більша ймовірність того, що фундамент деформується. І якщо зовнішні тріщини відображаються на внутрішніх стінах в одному й тому ж місці, це ознака серйозної проблеми.

 

2. Проблеми фундаменту на рівні нуля

Не дивно, що в тому місці, де «стіни» будинку доторкаються землі, може бути багато ознак проблем із фундаментом.

Ось на що варто звернути увагу:

  • Тріщини в стінах біля самої землі
  • Земля, що відходить від стін будинку
  • Неправильний дренаж

Глинисті ґрунти деяких регіонів України  вбирають багато вологи, розширюючись у вологу погоду (або в морози), а потім стискаючись у міру висихання (чи в спеку).Через це такі ознаки, як тріщини та значне відходження ґрунту від будинку можуть сигналізувати про те, що фундамент будинку було закладено неправильно.

 

3. Димохід

Уважно погляньте на димохід, особливо якщо він добудований (чи вбудований) до зовнішньої стіни будинку. Тут найімовірнішими ознаками пошкодження конструкції, які ви побачите, є тріщини в розчині та/або цеглі. Як і у випадку з іншими зовнішніми стінами, тріщини в димоході є ознаками того, що будинок зміщується та чинить надмірний тиск на цеглу (або блоки).

 

4. Підпідлоговий простір

Бетонні стіни, блоки й фундаменти – усе це саме собою витримує великий тиск, однак коли ґрунт розширюється, стискається чи зміщується, то страждає вся конструкція. Таким чином, якщо тиск перевищує можливості конструкцій протистояти йому, то в просторі під підлогою будуть помітні такі ознаки:

  • Сирість
  • Ознаки протікання
  • Тріщини в стінах

Примітка: ці явища також застосовні до відвалів і напівпідвалів.

 

Ознаки проблем із фундаментом усередині будинку

5. Вікна та двері

Стіни більш вразливі до тиску в тих місцях, де в них прорізані отвори. Таким чином, навколо вікон і дверей часто присутні ознаки конструктивного пошкодження фундаменту раніше, ніж на інших ділянках стін.

 

Ознаки проблем включають:

  • Нерівномірні проміжки навколо дверей
  • Привідкривання дверей
  • Двері та вікна не відкриваються та не закриваються плавно
  • Двері та вікна не закриваються належним чином
  • Двері та вікна відділяються від рами

 

6. Підлога

Коли фундамент будинку зміщується, цей рух може вплинути на покриття підлоги. Що сильніше зміщення, то більша ймовірність того, що підлога матиме ознаки деформацій і дефектів. Ви можете побачити:

  • Провисання
  • Ввігнутість
  • Тріщини в підлозі
  • Нахил поверхні

 

7. Стелі та стіни

Якщо в будинку тріскає гіпсокартон, це ознака зміщення фундаменту (якщо сам гіпсокартон був первинно правильно змонтований). Певне осідання є природним (у процесі первинного осідання будівлі), але тріщини передбачають наявність серйозних проблем із фундаментом, особливо якщо ви помітили їх  другому поверсі будинку:

  • Кутові тріщини — тріщини, які виходять назовні з кутів дверей чи вікон
  • Тріщини у швах — горизонтальні та вертикальні тріщини, що проходять по швах гіпсокартону
  • Тріщини в місцях скріплення – тріщини чи пошкодження в місцях, де гіпсокартон був скріплений разом
  • Незакріплений гіпсокартон — місця, де відклеїлися кріплення

 

Усе ще думаєте про покупку? Ось що потрібно зробити

Навіть якщо ви виявите проблеми з фундаментом, це не означає, що ви маєте відмовитися від придбання будинку. Деякі проблеми можна усунути відносно легко, особливо якщо ви зацікавлені в придбанні будинку зі знижкою. Але вам точно потрібно знати, з чим ви зіткнулися, перш ніж робити перший внесок.

 

Подивіться будинок із фахівцем

Запросіть професійного виконроба чи експерта з фундаменту для оцінки стану фундаменту.

 

Визначтеся з бюджетом

Проблеми з фундаментом коштують грошей, але їх можна усунути. Вирішіть, у що ви можете дозволити собі інвестувати. Переконайтеся, що будь-які неполадки можна усунути в межах вашого бюджету, перш ніж купувати будинок.

 

Керуйте ремонтом самостійно

Хоча може виникнути спокуса попросити продавця виконати ремонт, пам’ятайте, що продавець зацікавлений у тому, щоб витратити якомога менше. Найкращий спосіб переконатися в тому, що ремонт виконано належно, — це оплатити й проконтролювати все особисто.

 

Будьте готові піти

Якщо проблеми надто серйозні або якщо у вашому бюджеті немає коштів на повний ремонт перед переїздом, імовірно, краще пошукати інший будинок.

 

Будьте певні, що фундамент вашого будинку надійний

Придбання житла — початок ваших інвестицій, але не кінець. Фундамент будинку потребує регулярного догляду, щоб переконатися, що він працює якнайкраще, зберігаючи цінність вашого будинку й гарантуючи не лише вашу безпеку.

Незалежно від того, чи думаєте ви про придбання будинку, який хочете оглянути, чи у вашого наявного будинку є згадані вище ознаки пошкодження конструкцій, ТОВ «Статичні системи» та Stati-Cal тут для вас. Наша досвідчена й надійна команда експертів перевірить ваш будинок, відповість на ваші запитання й надасть план ремонту, якому ви можете довіряти в довгостроковій перспективі.

 

Зв’яжіться з нами сьогодні, щоб подати запит на безкоштовну консультацію та кошторис на будь-який ремонт фундаменту, необхідний для гарантування безпеки вашого будинку.

306

Статті, що набирають популярність

Меню
Форма запиту на консультацію з технології
Stati-Cal
Надсилайте нам ваші питання і ми відповімо протягом робочого дня

*
*