Працюємо по всій території України

Що означає міжсезоння для будівель

14.09.2022
Що означає міжсезоння для будівель

Ми всі знаємо, що значить для нас зміна пір року: зміна гардеробу на теплий одяг, планування веселих сезонних заходів на вихідні та канікули.

Однак ми не завжди враховуємо усі наслідки зміни пір року для наших будинків. Ми збільшуємо або зменшуємо температуру, застосовуємо інший порядок догляду за двором, переходимо від скошування трави та поливу рослин до згрібання листя, а потім до прибирання снігу, але ми не схильні замислюватися про те, як саме сезонні зміни впливають на конструкції нашого будинку, зокрема, на його фундамент.

Погода i земля

Фундамент вашого будинку знаходиться під землею в пористому грунті. Різні типи грунту розширюються та стискаються з різною швидкістю, коли в них знаходиться вода. Влітку суха погода може призвести до усадки землі. Взимку, коли вода в грунті замерзає, вона розширюється, змушуючи основу теж розширюватися: сніг тане, насичує землю та замерзає за ніч.

Земля, що знаходиться ближче до вашого будинку, промерзає зверху. Чим довше тримається холод, тим більше він проникає у землю, яка почне промерзати на більш глибоких глибинах. Коли земля замерзає нижче шарів, які вже замерзли, розширена вода починає тиснути вгору. Це явище називається "морозним пученням". Напевно ви бачили це на ваших під'їзних шляхах, внутрішніх двориках та тротуарах, що починають тріскатися або осідати через цикл руху вгору-вниз.

Цикл усадки та розширення грунту також може призвести до пошкодження фундаментів. Грунтова основа не завжди виштовхується вгору. Якщо є обмеження зверху, то розширення може піти у сторони, що в кінцевому підсумку призведе до пошкодження фундаменту.

Деформації бетону

Бетон також стискається та розширюється при зміні температури, що призводить до утворення тріщин, які з часом починають збільшуватися. Якщо взимку бетон у вашому фундаменті стиснувся через більш низькі температури, коли навесні або влітку більш тепліше погода, бетон розширюється, а при більш низьких температурах дасть усадку. Можливо, у вашому фундаменті з'являться нові тріщини, а існуючі, збільшаться.

Високі температури також означають, що будь-яка вода, що знаходиться у вашому фундаменті, може випаруватися занадто швидко протягом літа (особливо при новому будівництві), що може призвести до тріщин та послаблення фундаменту. Коли земля навколо фундаменту висихає, він може осісти, що у свою чергу може призвести до появи ще більших тріщин, а також нерівномірного осiдання фундаменту.

Коли йде дощ, вода може надходити у ваш підвал або під будинок через тріщини, послаблюючи фундамент та викликаючи потенційне підтоплення. Якщо грунт наповнюється водою, це також призведе до його зміщення та осідання, що є ще однією причиною деформацій фундаменту.

Дренажні системи як порятунок від підтоплень

Хоча все це може здатися дивним, одним з можливих рішень є встановлення пористих водостоків у вашому будинку. Хороший дренаж – це похила траншея, наповнена трубою та гравієм, яка відводить воду від фундаменту, полегшуючи її збір та відведення. Коли вода стікає у траншею, вона потрапляє на дно в перфоровану трубу і тече на безпечній відстані від вашого будинку.

Якщо у вашому підвалі часто буває вода, вам стане у нагоді хороший дренаж на додаток до вимощення. Якщо у вас сирий двір або під'їзні шляхи, які розмиває під час грози, вам також слід подумати про встановлення якісних водостоків.

Варто регулярно оглядати свій фундамент на предмет пошкоджень для усунення будь-яких виявлених пошкоджень до того, як вони погіршаться та вплинуть на ваш добробут.

Слід звернути увагу на:

  • - Покрівлю, яка провисає
  • - Будь-які двері або вікно, які не здаються герметичними або які важко відкрити чи закрити
  • - Тріщини в стінах, стелях або сходах, особливо на другому поверсі
  • - Зазори або тріщини в підлозі вашого підвалу, внутрішніх стінах підвалу або фундаменті
  • - Великі тріщини в грунті навколо зовнішньої частини вашого будинку
  • - Зазори навколо зовнішніх дверей та вікон

Якщо ви помітили будь-які з цих проблем, Вам потрібен досвідчений інженер для огляду. Будь ласка, зв'яжіться з ТОВ Статичні системи (офіційний представник бренду Stati-Cal в Україні)

211

Статті, що набирають популярність

Меню
Форма запиту на консультацію з технології
Stati-Cal
Надсилайте нам ваші питання і ми відповімо протягом робочого дня

*
*