Працюємо по всій території України

Як врятувати підвал від вологи?

15.02.2023
Як врятувати підвал від вологи?

Під час того, як багато сучасних будинків в Україні мають підвальні приміщення, є також багато старих об'єктів, в яких також є підвали. І оскільки приблизно у 6 з 10 будинків є вологі підвали (за нашим досвідом проведення аудитів та обстежень), корисно знати, що робити, щоб захистити свою власність та близьких від небажаної вологості у вашому будинку.

8 причин, чому в вашому підвалі стає занадто волого

Ваш підвал постійно відчуває тиск землі навколо нього - і всієї води, що міститься у ньому. Це означає, що в якийсь момент ви зіткнетеся з вологістю всередині приміщення. Ось 8 найпоширеніших причин вологості у підвалах та способи вирішення цієї проблеми.

 

1.Тріщини в фундаменті

Кожен будинок з часом опускається, іноді залишаючи тріщини в фундаменті. Насправді, ця проблема досить поширена. Але залишені без уваги, ці тріщини дозволяють волозі просочуватися всередину.

Рішення:

Невеликі тріщини можна заделати за допомогою зубила, молотка, невеликої кількості "латального" цементу та шпателя. Але найкраще спочатку звернутися до професіонала, щоб оцінити проблему, оскільки тріщини в фундаменті можуть бути ознакою серйозних конструктивних, а не косметичних проблем.

 

2. Несправність водостічної системи

Чи знаєте ви, що навіть невеликий злив може виливати майже 5 тисяч літрів води навколо вашого будинку? Більша частина цієї вологи потрапить до вашого підвалу, якщо жолоби та водосточні труби не працюватимуть належним чином.

Рішення:

Якщо у вашому будинку немає жолобів або водосточних труб, встановіть їх. Якщо у вас є жолоби, знайдіть час, щоб прибрати засмічення, листя та інший сміття. Доведіть водосточні труби довжиною за допомогою продовжувачів, які безпечно відведуть воду від вашого фундаменту принаймні на 1 метр.

 

3. Неправильно нахилена тераса, додаткове приміщення або доріжка

 Відкриті простори повинні бути ретельно обладнані таким чином, щоб відводити воду подалі від вашого будинку. Якщо внутрішні дворові споруди та доріжки побудовані некваліфіковано або пошкоджені, вони можуть в кінцевому підсумку нахилитися до вашого будинку, що призведе до скоплення води навколо фундаменту, в результаті чого в підвалі буде волого та запахне пліснявою.

Рішення:

Велика споруда або довга доріжка з неправильним нахилом може бути важко відремонтувати. Варіанти можуть включати заделку тріщин, додавання бетонних бордюрів для відведення води або навіть повну заміну. Щоб зробити це правильно, зверніться за професійною допомогою.

 

4. Протікання всередині приміщень

Протікання обладнання або водопровідних труб всередині будинку, навіть на верхніх поверхах, можуть призвести до потрапляння вологи в підвал. Це може бути дефектний або пошкоджений злив для посудомийних машин, унітазів, пральних машин, ...

Рішення:

Слідуйте по сліду вологи, якщо це можливо, назад до джерела. При виявленні або відремонтуйте пристрій, або закріпіть зливну трубу, або, якщо з нею занадто важко впоратися, викличте сантехніка.

 

5. Проблеми з під'їздними шляхами

 Чи має ваш під'їздний шлях ухил вниз до вашого будинку? Навіть невеликий ухил може призвести до накопичення великої кількості води навколо вашого фундаменту, що дозволить їй проникнути в підвал. Навіть сусідні будинки з поганим дренажем можуть погіршити цю проблему для вас.

Рішення:

Найміть підрядника для проектування та встановлення невеликого бордюру там, де під'їздний шлях прилягає до будинку. Коли вода зустріне бордюр, вона буде перенаправлена від будинку вниз на вулицю або в приймач стічних вод.

 

6. Вологість у приміщенні

Коли у вашому будинку занадто волого, ця волога може конденсуватися в підвалі. Якщо ви помітили запах затхлості та відшарування фарби на стінах без видимих протікань як причини, ймовірно, це проблема з вологістю.

Рішення:

Захистіть свій підвал від алергенів, плісняви та грибка, встановивши відповідної потужності осушувач повітря. Багато перших класів осушувачів відрізняються елегантністю, стильністю, безшумністю та ефективністю. Обов'язково виміряйте свій підвал та підберіть пристрій, який відповідає його розмірам.

 

7. Оцінка існуючого ландшафту

 Ухил ґрунту навколо вашого будинку має бути вниз і в бік від вашого фундаменту. Якщо дренажна система ландшафтного дизайну спрямована до будинку, а не в бік, зайвий води неодмінно просочується в підвал.

Рішення:

Створіть сильний ухил в бік від вашого фундаменту та намагайтеся до перепаду висот приблизно на 15 см на протязі перших 0,5 метрів від вашого будинку. Можливо, вам навіть доведеться трохи насипати грунт поруч із зовнішніми стінами або встановити готові інженерні системи. Розумно проконсультуватися з фахівцем, щоб переконатися, що це зроблено правильно.

 

8. Утечки з оросительних або поливочних систем

 Іноді причиною просочування води в підвал є неправильно встановлений садовий розпилювач. Джерелом проблеми також може бути садовий шланг або зовнішній водопровідний кран з протіканням.

Рішення:

Перевірте розпилювачі, шланги та трубки, щоб побачити, як вони працюють. Не дозволяйте їм залишати зайву воду ближче, ніж на метр від вашого будинку.

 

Запобігайте майбутнім пошкодженням за допомогою ремонту та гідроізоляції підвалу. Отже, чи варто вам вживати додаткові заходи щодо забезпечення водонепроникного стану вашого підвалу?

Подумайте про це так:

Зайвий вологи в вашому підвалі складно випаровується. Він залишається там, де може пошкодити підлогове покриття, призвести до гнилення дерев'яних балок, сприяти появі плісняви, псувати зберігані речі і в кінцевому підсумку призвести до дорогого ремонту. Отже, якщо вологість є постійною проблемою, яку ви, здається, не можете вирішити за допомогою простих рішень, прийшов час з'ясувати, чи може знадобитися більш серйозне рішення.

288

Статті, що набирають популярність

Меню
Форма запиту на консультацію з технології
Stati-Cal
Надсилайте нам ваші питання і ми відповімо протягом робочого дня

*
*