Працюємо по всій території України

Захистіть свій будинок: 11 поширених загроз для фундаменту

19.07.2023
Захистіть свій будинок: 11 поширених загроз для фундаменту

        Пошкодження фундаменту - одна з найсерйозніших і найдорожчих проблем, яка може статися з будинком. Кілька тріщин, нестійкий фундамент або слабкий бетон можуть призвести до серйозних і дорогих ремонтних робіт, що крадуть час із вашого життя.

        Якщо у вас виникла проблема з фундаментом, ви однозначно дізнаєтеся про це постфактум, але краще уникнути такої ситуації, заздалегідь знайомлячись з основними загрозами для фундаменту вашого будинку. Ось найпоширеніші з них, з якими стикаються власники будинків в Україні.

 

1. Перезволоження

        Проблема перезволоження досить поширена, особливо в районах з непередбачуваною погодою. У таких регіонах легко полити газон, а потім дати дощу залити все через кілька годин.

        Надлишок води (особливо під час замерзання) може призвести до розширення ґрунтів, що чинить тиск на фундамент і пошкоджує саму несучу конструкцію. Щоб уникнути перезволоження в певні пори року і нестачі вологості в інші, краще організувати якісне відведення зайвої вологи від конструкцій фундаменту з урахуванням кліматичних особливостей регіону знаходження будівлі.

 

2. Проблеми з водопроводом

       Витоки або протікання водопроводу - ще одна серйозна проблема, яка може вплинути не тільки на ваш фундамент, особливо якщо виникли проблеми з основним водопроводом, а не з його відгалуженнями. Значний витік просочиться в ґрунт навколо або під вашим будинком і з часом може спричинити зміщення вашого фундаменту.

       На жаль, не завжди легко виявити витік у водопроводі або стічній каналізації. Занадто часто власники будинків не помічають цього доти, доки не виникнуть очевидні конструктивні пошкодження або проблеми.

       Рішенням може слугувати регулярний профілактичний огляд або зондування трубопроводу на наявність ознак порушення цілісності конструкцій.

 

3. Проростання коренів дерев

        Причинами пошкодження фундаменту часто не є коріння дерев саме по собі. Натомість, проблеми пов'язані з їхнім впливом на ґрунтову основу, що може призвести до серйозних проблем із фундаментом.

        Через процес випаровування вологи з рослин і росту, коріння дерев може зневоднювати і усушувати землю під фундаментом, що призводить до осідання і зміщення конструкції.

       Рішення полягає в тому, щоб добре підтримувати полив великих дерев біля вашого фундаменту і періодично перевіряти їхнє коріння на надмірний ріст. За умови, що дерева отримують достатньо вологи, вони не повинні створювати проблем у ґрунті, але й забувати про те, що будівля має перебувати на значній відстані від дерева, теж не варто.

 

4. Недостатнє водовідведення

       Можливо, найпоширеніша причина пошкодження фундаменту - неправильне водовідведення. Якщо будинок не має жолобів або водостоки спрямовані в неправильному напрямку, це призведе до перенасичення або промиву землі, і фундамент стане нестійким.

      Благоустрій навколо вашого будинку також має бути виконано з нахилом від фундаменту, щоб зменшити ризик скупчення води біля несучих конструкцій. Крім того, крім звичайного і практично неминучого просідання і тріщин у будинку, недостатнє водовідведення також спричиняє великі ризики, коли вода накопичується або навіть проникає в підвал будівлі.

 

5. Низька якість будівництва

      Кожен сподівається, що будівельник, який побудував їхній будинок, дотримувався всіх необхідних будівельних норм, але іноді (і навіть не рідко) це може бути не так. Деякі будівельники з різних причин намагаються заощадити на витратах і підвищити прибуток, використовуючи недостатню кількість металу і неякісний бетон, що створює умови для крихкості і нестабільності фундаменту.

     Коли ви будуєте будинок або виправляєте вже виявлені проблеми, найкраще звернутися по допомогу до надійного підрядника, щоб робота була виконана відразу правильно.

 

6. Непідготовлена ґрунтова основа

      Правильна ущільненість земельної ділянки перед початком будівництва - це необхідна умова для міцного фундаменту будинку. Фундамент вимагає міцної і надійної основи, щоб мати можливість підтримувати всі зведені на ньому конструкції.

      Недостатня несуча здатність основи - надмірно поширена причина нерівномірного осідання. Якщо ви будуєте будинок або хочете виправити подібну проблему, переконайтеся, що ваш підрядник володіє знаннями і кваліфікацією для вирішення цього випадку.

 

7. Сезонні умови

      У деяких районах нашої країни, де погода істотно змінюється зі зміною сезону, ви можете побоюватися за фундамент вашого будинку. Перехід від вологого сезону до сухого і від спекотного до морозного може призвести до розширення або стиснення ґрунту під фундаментом.

     Власникам будинків рекомендується проводити огляд фундаменту при кожній зміні сезону, щоб перевірити наявність первинних пошкоджень.

 

8. Невдалий ремонт

      Іноді фундамент може постраждати від ремонту будівлі, якщо ви робите його самостійно, але не володієте необхідною кваліфікацією, або доручили роботу недосвідченому підряднику. Великі або складні проєкти реконструкції можуть фактично порушити "конструкторський баланс" вашої будівлі та спричинити рух фундаменту, що зі свого боку може пошкодити несучі конструкції.

      Перед внесенням великих конструктивних змін у ваш об'єкт нерухомості завжди проконсультуйтеся з кваліфікованим підрядником, зверніться з кресленнями і дізнайтеся думку кількох фахівців.

 

9. Погані ґрунтові умови

      Також може виникнути проблема, коли ви будуєте на ділянках із нестабільними ґрунтами в основі (глина та/або органіка), які змінюють свої властивості під час приходу і відходу вологи разом із температурою. Ці постійні рухи або деформації в ґрунті під фундаментом можуть призвести до надмірних осідань і зсуву фундаменту, що, вочевидь, може призвести до пошкодження вашої будівлі.

 

10. Ландшафтний дизайн або благоустрій прилеглої території, що порушує будівельні принципи

        Гарний ландшафтний дизайн є важливою частиною підвищення вартості нерухомості та привабливості будинку, але при цьому можна завдати шкоди фундаменту, якщо не бути обережним. Під час посадки дерев і великих чагарників краще триматися на відстані щонайменше 1.5 метра від будівлі. Навіть квіткову клумбу не рекомендується примикати до будівлі.

        Дрібні рослини здебільшого безпечні, однак, у великих можуть бути коріння, які істотно впливають на рівень вологи під вашим будинком і спричиняють рух і деформації.

 

11.Некоректне встановлення басейну

       Поганий монтаж басейну, чи то на вулиці, чи то всередині приміщення, може призвести до просочування води або небезпечного перерозподілу навантажень у ґрунті навколо фундаменту.

       Перед установкою басейну обов'язково обговоріть свої побажання і можливості вашої будівлі прийняти в спільну роботу додаткову важку конструкцію з підрядником і упевніться, що у нього є перевірений проєкт, щоб запобігти можливим проблемам.

 

        Загальна відповідь на ваші можливі додаткові запитання: Зверніться до ТОВ "Статичні Системи" (технології Stati-Cal) вже сьогодні! У нас є більш ніж 20-річний досвід у вирівнюванні та ремонті фундаментів, і ми впевнені, що проблеми з вашою будівлею - це те, що ми можемо вирішити. Ми не тільки виправимо пошкоджений фундамент, а й виконаємо всі необхідні дії, щоб ви більше не стикалися з цією проблемою.

 

       Зв'яжіться з нами сьогодні, щоб отримати вашу безкоштовну консультацію досвідченого фахівця.

319

Статті, що набирають популярність

Меню
Форма запиту на консультацію з технології
Stati-Cal
Надсилайте нам ваші питання і ми відповімо протягом робочого дня

*
*