Працюємо по всій території України

Якщо лопнули або протікають труби

05.01.2023
Труби, що лопнули, створюють серйозні проблеми

Труби, що лопнули, створюють серйозну загрозу для конструкцій вашого будинку. Дерево, гіпсокартон, ізоляція, підлога, стелі та навіть ваш фундамент можуть бути ослаблені та в кінцевому підсумку потребувати дороговартісного ремонту.

В Україні, ми часто бачимо пошкодження фундаменту через прорив труб під час численних циклів заморожування та відстоювання взимку, тому ми дійшли до висновку, що домовласникам важливо зробити кроки для запобігання цієї проблеми до настання холодів.

Ось що варто знати про труби та як вони впливають на ваш будинок. Кілька порад від ТОВ «Статичні системи» про те, як уникнути проблем та зберегти свій фундамент у цілоності.

Що загрожує фундаменту при прориві труби?

В Україні прийнято ховати водопровід під будинком в укромному місці, яке знаходиться між землею та першим поверхом будинку де досить часто прокладається електропроводка. Підсобні приміщення також використовуються для зберігання різних речей. Підпільний простір вашої оселі- це область, яка найбільш легко піддається впливу низьких температур, які можуть призвести до поломки прокладених інженерних мереж.

Ризики при протіканнях труб:

  • • Вода може просочуватися навіть у найменші тріщини у вашій бетонній плиті, спричиняючи руйнування бетону.
  • • Дерев'яні опорні балки можуть почати гнити або розвалюватися від надлишку вологи.
  • • Повітря у вашому будинку може зіпсуватися через швидко зростаючу цвіль.
  • • Електричні мережі можуть піддаватися впливу води та викликати замикання.

Зрештою, фундамент будинку може почати виходити з ладу через вплив води при затопленні через пошкоджені труби - і ремонт, який вам знадобиться, може стати дуже дороговартісним. Жоден домовласник цього не бажає.

Пам'ятайте, що зимова погода дійсно може завдати шкоди вашому фундаменту, та варто зрозумійте що робити для захисту вашої власності.

Інші проблеми, що можуть виникнути при пошкодженні труб

На жаль, труби можуть створити серйозні проблеми, що пов’язані не тільки з фундаментом та додають ще більше клопоту, збільшуючи рахунок за ремонт.

Деякі з цих пошкоджень також можуть негативно вплинути на стан вашого будинку. Додайте це до проблем з фундаментом, і ви можете раптово отримати небезпечний для життя будинок, вартість якого значно знизиться.

Оскільки велика частина комунікацій проходить всередині стін вашого будинку або поруч з ними, вони схильні до великих пошкоджень. Гіпсокартон, штукатурка та утеплювач можуть намокнути та розвалитися, вимагаючи заміни, перш ніж стіни вашого будинку серйозно постраждають.

Зовнішні стіни

Якщо вода з труб попрямує назовні, то ви отримаєте псування від води, яка просочиться під штукатурку, сайдинг або цеглу. Нагадаємо, що ці області надважливі для захисту вашого будинку.

Підлогове покриття

Зламаний трубопровід неминуче затоплює приміщення вашого будинку. Килими намокають та можуть запліснявіти, плитка може розхитатися та затребувати ремонту, а дерево може просто згнити, вимагаючи заміни. Якщо протікання поширюються на перший поверх вашого будинку, волога може просочитися у підпільний простір, створюючи додаткові ризики для вашого фундаменту.

Електрична проводка

Електричні мережі вашого будинку також піддаються ризикам при пошкодженні труб. Протікання води всередині стін та по периметру підлог може викликати коротке замикання та навіть призвести до пожежі.

Цвіль та грибок

Цвіль та грибок швидко розростаються у вологому середовищі, та можуть ховатися, непомітно зношуючи ваше здоров'я, конструктивні елементи та сприяючи гниттю деревини всередині стін та підлог.

Щоб звести до мінімуму пошкодження фундаменту, необхідно швидко вирішити питання замерзлих труб.

Якщо ви прагнете уникнути дороговартісних проблем, що виникають через розрив труб, важливо розпізнати ризик промерзання труби та усунути його до того, як з'явиться ризик пошкодження.

Чотири ознаки замерзлих труб, які варто знати:

  • • У морозну погоду коли температура опускається нижче 0 градусів за Цельсієм та особливо, коли вона тримається так кілька днів поспіль,труби можуть замерзнути.
  • • Замерзлий конденсат, якщо на вашому внутрішньому трубопроводі є замерзлий конденсат, ви можете бути впевнені, що вода всередині не тече як зазвичай.
  • • Відсутність води або просочування.
  • • Замерзлі труби можуть або повністю зупинити потік води, або дозволити лише невеликий, слабкий струмінь. У будь-якому випадку, витрачання води через крани менше норми є ознакою проблеми.
  • • Неприємні запахи. Коли вода не може витікати з вашого будинку через замерзлі труби, ви, напевно, відчуєте запах стоячої води або інші неприємні запахи.

Як боротися із замерзлими трубами до того, як вони пошкодять конструкції?

Вартість ремонту гіпсокартону або штукатурки може не сильно вдарити по вашій кишені, а ось ремонт підлогових покриттів та фундаменту може бути досить дороговартісним (хоча все звичайно залежить від масштабу), якщо у вас відбулося затоплення через прорив труб. Отже, ваша мета повинна полягати у тому, щоб повністю уникнути цієї проблеми.

Кращий спосіб уникнути пошкодження стін та фундаменту вашого будинку - це зробити необхідні кроки якомога швидше - ідеально вкластися в термін 24 години. Затримка на 7 днів може викликати фатальні наслідки.

Що потрібно зробити:

Підготуйтеся до настання холодів, огляньте свої трубопровідні мережі, виробіть необхідний ремонт та ізолюйте труби. Злийте воду, якщо будівля має сезонне призначення.

Якщо труби замерзли, спробуйте знову змусити їх запрацювати. У крайньому випадку можуть допомогти фен або гарячі ганчірки, або зверніться за порадою до сантехніка.

Якщо насувається похолодання, підтримуйте у своєму будинку опалення на мінімально необхідному рівні та не давайте замерзати навіть конденсату.

Перевірка або обстеження фундаменту – запорука вашого душевного спокою

Незалежно від того, з чим ви маєте справу: з наслідками прориву водопроводу або просто хочете знати, що ваш фундамент знаходиться у хорошому стані, щоб прослужити ще одну зиму, наша команда ТОВ «Статичні системи» готова вам допомогти.

Ми проводимо перевірку фундаменту, яка відповідає на основні питання. Якщо ваш фундамент знаходиться у хорошому стані та не потребує ремонту, ми вам про це повідомимо. Це наше зобов'язання перед вами.

Телефонуйте, пишіть, звертайтеся!

282

Статті, що набирають популярність

Меню
Форма запиту на консультацію з технології
Stati-Cal
Надсилайте нам ваші питання і ми відповімо протягом робочого дня

*
*